Overstromingsschade weer verzekerbaar

Redactie

Huiseigenaren kunnen zich voor het eerst in bijna zestig jaar weer verzekeren tegen de schade van overstromingen. Vereniging Eigen Huis heeft verzekeraar Neerlandse bereid gevonden zo'n verzekering aan te bieden. Dat meldt de belangenvereniging voor huiseigenaren woensdag.

Klanten betalen afhankelijk van het risico een premie tussen de zestien en vijftig euro per maand. "Dat is een flink bedrag", geeft een woordvoerder van Eigen Huis toe. "Maar huiseigenaren moeten daarbij hun eigen afweging maken. Verzekeren is nu in ieder geval wel mogelijk." De nieuwe opstalverzekering dekt ook schade door bommen uit de Tweede Wereldoorlog en door terrorisme en aardbevingen. De verzekering keert maximaal 75 duizend euro per catastrofe uit.

Verzekeren tegen overstromingen was sinds de watersnoodramp in 1953 niet meer mogelijk in Nederland. Het schadebedrag bij grote rampen zou niet meer gedragen zou kunnen worden door grote verzekeraars. Via de overheid konden bewoners van strikt afgebakende gebieden wel een vergoeding krijgen, maar voor bijvoorbeeld de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003 lopen daar nog steeds rechtszaken over.

Onderzoek uit 2009 van de Vrije Universiteit in Amsterdam wees uit dat ruim de helft van de inwoners van Nederlandse rivierengebieden een overstromingsverzekering zou willen afsluiten. Huishoudens waren toen bereid daar 110 euro per jaar voor neer te tellen.

Vereniging Eigen Huis nodigt andere verzekeraars uit het voorbeeld van Neerlandse te volgen. Het liefst zou de vereniging echter zien dat een nieuw kabinet tot een landelijke regeling komt. Daarbij moet elke Nederlander via belastingen bijdragen aan een schadepot. Een eerdere poging om hierover een akkoord te bereiken strandde in 2007.

Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten meer te willen weten over de polis, bijvoorbeeld over het bereik en de doelgroep ervan. Het verbond wil al jaren dat Nederlanders meer zekerheid hebben bij schade door overstromingen, maar betwijfelt of de dekkingslimiet van 75 duizend euro voldoende is.


Overstromingsschade weer verzekerbaar (Foto: Novum)