Marineschip houdt spreekuur voor Somaliërs

Harry

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Rotterdam heeft een medisch spreekuur georganiseerd voor inwoners van twee dorpen aan de noordoostkust van Somalië. Dorpsoudsten hadden daar vorige week om gevraagd, laat het ministerie van Defensie woensdag weten.

Het spreekuur werd gehouden op een landingsvaartuig dat kort na zonsopkomst uit de kust voor anker ging. De bewoners kwamen vervolgens met bootjes naar de drijvende dokterspraktijk. Het medische team hielp in een paar uur meer dan 75 dorpelingen met verschillende medische klachten.

Het amfibisch transportschip Rotterdam is het vlaggenschip van de NAVO-operatie Ocean Shield, dat zich richt op de bestrijding van piraterij in de wateren bij Somalië. Aan boord zitten zo'n 350 militairen van alle krijgsmachtdelen en uit acht NAVO-landen.

Omdat afgelopen periode vanwege de moesson rustig was wat piraterij betreft, hebben de militairen hun tijd besteed aan contact met bevolking. Op een bijeenkomst met een groep van vijftig dorpsoudsten vorige week aan boord van het marineschip bleek dat er behoefte was aan een medisch spreekuur.


Marineschip houdt spreekuur voor Somaliërs (Foto: Novum)