Ken Loach maakt filmster van Schotse relschopper

Sanne (Syth86)

De Schot Paul Brannigan is door zijn landgenoot Ken Loach voor de leeuwen gegooid. Tijdens zijn jeugd in Glasgow zat hij bij bendes en schopte hij vooral veel herrie. Tot hij de hoofdrol kreeg in The Angel's Share van de Kes-regisseur. "Ik leefde een hard leven", zegt de acteur tegen Novum Nieuws.

Met de komische film is het leven van de 25-jarige Branningan helemaal veranderd. "Ik was constant betrokken bij ruzies en onfrisse zaakjes. Dit heeft echt mijn leven gered." De acteur ontmoette de scenarist, Paul Laverty, bij toeval en werd gevraagd auditie te doen. "Mijn leven lijkt heel erg op die van de rol die ik speel", vertelt Branningan.

The Angel's Share gaat over de jonge Robbie die op het punt staat vader te worden. Hij wil afstand nemen van zijn criminele leven en hoopt zijn leven te beteren. Hij wil na de taakstraf die hij moet uitvoeren een andere weg in slaan maar wordt steeds geconfronteerd met zijn verleden. Tijdens zijn taakstraf ontdekt hij dat hij een neus heeft voor whiskey.

Branningan had voor zijn auditie geen enkele toneelervaring. "Ik moest gewoon verhalen vertellen over mijn eigen leven maar op een gegeven moment was de koek echt op." De acteur die met The Angel's Share zijn debuut maakt, verloor zijn vertrouwen in het project maar bleef doorgaan. "Ik heb wel vijftien audities gedaan en geloofde er niet meer in, wilde dit echt doen voor mijn zoon."

De Schotse regisseur Loach staat bekend om het ontdekken van nieuw talent. Een bekend voorbeeld is Martin Compston, die zijn acteurdebuut maakte in het misdaaddrama Sweet Sixteen van zijn landgenoot. The Angel's Share ging in première tijdens het filmfestival van Cannes, waar Brannigan voor het eerst van zijn leven een rode loper betrad.

The Angel's Share draait vanaf 6 september in de Nederlandse bioscopen.

The Angel's Share: Ken Loach & Paul Brannigan