Zorgverzekeraars willen ouderenzorg niet uit AWBZ

Erik (JeMoeder)

De ouderenzorg mag niet worden overgeheveld van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de gemeenten. De zorgverzekeraars willen die zelf voor een deel uitvoeren omdat de zorg dan beter, efficiënter en goedkoper kan. Dat zegt oud-minister André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, woensdag in Trouw.

Veel politieke partijen willen de verpleging en verzorging van ouderen uit de AWBZ halen en naar de gemeenten schuiven. Zo moet het tekort voor de AWBZ worden teruggebracht. Maandag werd duidelijk dat de uitgaven voor de vijfde keer op rij hoger waren dan de inkomsten. Het tekort bedroeg bovendien voor het derde jaar op rij meer dan drie miljard euro.

"Ik kan me voorstellen dat de politiek de huishoudelijke hulp - en straks ook de begeleiding - overhevelt naar de gemeenten. Dat is welzijnswerk, geen onverzekerbare zorg. Maar wassen, medicijnen toedienen of een stoma aanleggen, dat is echte zorg", legt Rouvoet uit.

Volgens Rouvoet moet dat een verzekerd recht blijven en niet een sociale voorziening ter beoordeling van de gemeenten. "Straks moet je maar afwachten of je die zorg krijgt". Hij waarschuwt dat er dan sprake wordt van willekeur. "De echte ouderenzorg moet toegankelijk blijven voor iedereen".


Zorgverzekeraars willen ouderenzorg niet uit AWBZ (Foto: Novum)