[Vuelta] Rodriguez houdt Contador opnieuw in bedwang

Boris (borisz)

Joaquin Rodriguez is ook de derde zware bergetappe op rij in de Ronde van Spanje goed doorgekomen. De drager van de rode leiderstrui bleef opnieuw in het spoor van zijn naaste belager Alberto Contador. Op de streep pakte de 33-jarige Rodriguez, die derde werd, zelfs nog enkele seconden op zijn Spaanse landgenoot.

De dagzege ging naar Dario Cataldo. De Italiaan van Omega Pharma-Quick-Step reed in de slotfase weg bij zijn Belgische medevluchter Thomas de Gendt van Vacansoleil. Het tweetal maakte deel uit van een kopgroep met onder anderen Pieter Weening, waarvan zij als enigen waren overgebleven aan de voet van de slotklim, de Cuitunigru.

Na een aardig voorafje van de zestiende etappe, met drie bergtoppen, wachtte Contador lang voor hij de aanval koos. Op het steilste stuk van de slotklim gaf hij echter gas. Waar de andere renners kraakten, kon Rodriguez mee. Op de meet bleek de kopman van Katusha zelfs nog een versnelling in huis te hebben.

Rodriguez vergrootte zijn voorsprong in het klassement op Contador tot 28 seconden. Alejandro Valverde moest passen en lijkt te zijn afgehaakt in de strijd om de eindzege. Hij staat nu 2.04 minuten achter Rodriguez. Chris Froome werd vijftiende en verloor opnieuw veel tijd.

Laurens ten Dam en Robert Gesink kwamen na 183,5 kilometer respectievelijk als achtste en negende over de finish. Gesink blijft zesde in het klassement, Ten Dam staat twee plaatsen lager.

De renners hebben dinsdag een rustdag. Voor de klassementsrenners zijn er nog twee etappes met aankomst bergop. De Vuelta eindigt zondag met de traditionele rit naar Madrid.