[PS] Van Rhijn geklopt op 100 meter

Peterselieman

Marlou van Rhijn heeft op de Paralympische Spelen in Londen naast een gouden medaille gegrepen op de 100 meter. De 20-jarige atlete uit Purmerend werd in een tijd van 13.32 seconden tweede achter winnares Marie-Amelie le Fur uit Frankrijk. De Amerikaanse April Holmes legde een honderdste achter Van Rhijn beslag op het brons in de T43-klasse.

Van Rhijn gold na haar wereldrecord (13,27) in de halve finales als favoriete, maar kwam net tekort om de bij de start opgelopen achterstand ongedaan te maken. Ze moest zelfs toezien hoe Le Fur net onder haar zaterdag gelopen toptijd dook (13,26).

Naast het zilver van Van Rhijn pakte Nederland zondag ook vier bronzen medailles. Vlaggendrager Ronald Hertog werd derde bij het speerwerpen. Zwemster Marlou van der Kulk deed hetzelfde op de 200 meter vrije slag. Eerder op de dag hadden ook tafeltennisser Gerben Last en dressuurruiter Frank Hosmar al brons veroverd.

De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius leed een verrassende nederlaag. De Blade Runner, die deze zomer al bezig is aan zijn tweede olympische optreden in Londen, moest op de 200 meter zijn meerdere erkennen in Alan Oliveira uit Brazilië. In 2004 en 2008 was Pistorius op die afstand nog goed voor goud.