Grienden aangespoeld in Florida

Redactie

Meer dan twintig grienden zijn zaterdag aangespoeld op een strand in de Amerikaanse staat Florida. Vijf zijn naar een instituut van de Florida Atlantic-universiteit gebracht om aan te sterken. De overige dieren hebben het niet overleefd, aldus de lokale autoriteiten.

Het is onduidelijk hoe de 22 grienden konden stranden. "Grienden zijn heel sociale dieren", zei Allison Garret van de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA). "Een scenario kan zijn dat een van de dieren ziek was. Ze laten een ziek dier niet achter en blijven bij elkaar."

Dat is ook de reden waarom het geen zin heeft de dieren terug het water in te duwen. "Als je ze het water induwt, komen ze gewoon weer terug en stranden opnieuw", zei Blair Mase, ook van NOAA, die in de buurt aan het surfen was toen de dieren strandden.

Honderden vrijwilligers kwamen zaterdag helpen om de dieren zo neer te leggen dat ze beter konden ademen en om ze nat te houden. Het Rode Kruis was aanwezig om ervoor te zorgen dat de vrijwilligers niet bezweken onder de brandende zon.


Grienden aangespoeld in Florida (Foto: Novum)