Tegenstrijdigheden rondom dood Bin Laden

Harry

Het relaas van een Amerikaanse Navy SEAL over de inval waarbij Osama bin Laden werd gedood strookt niet met die van de Amerikaanse autoriteiten. Het doet de vraag rijzen of het doel van de inval was om Bin Laden gevangen te nemen of om hem te doden.

Bin Laden werd in zijn hoofd geschoten toen hij zijn slaapkamerdeur opende en om de hoek de gang in keek. Commando's stormden op dat moment juist naar boven, schrijft de voormalige Navy SEAL Matt Bissonnette in zijn boek No Easy Day. Hij schreef het boek, dat op 4 september verschijnt, onder het pseudoniem Mark Owen.

Bissonnette schrijft dat hij als tweede de donkere trap op ging. Toen ze bijna boven waren hoorde hij twee schoten, maar hij schrijft in het boek niet wie die vuurde. De eerste SEAL had iemand in de gang om de hoek van een deur zien kijken. Volgens de schrijver dook de man terug de kamer in.

Toen de SEALs de kamer binnengingen, vonden ze een man in een plas bloed met een gat in de rechterkant van zijn hoofd en twee huilende vrouwen om hem heen. Toen ze het bloed van zijn gezicht hadden geveegd, waren ze er zeker van dat het Bin Laden was, aldus Bissonnette.

De eerste man trok de twee vrouwen vervolgens weg en duwde ze in een hoek van de kamer. Vervolgens richtten enkele SEALs hun wapen op het nog bewegende lichaam van Bin Laden en schoten meermalen tot hij niet meer bewoog. De commando's vonden later twee ongebruikte wapens bij de slaapkamerdeur, schrijft Bissonnette.

Volgens de lezing van de autoriteiten schoten de SEALs echter pas nadat Bin Laden was weggedoken in de slaapkamer, omdat de commando's dachten dat hij een wapen wilde pakken.

De gepensioneerde majoor-generaal Charlie Dunlap zei dat het niet zo vreemd is dat de SEALs op iemand schieten die zijn hoofd om de hoek van een deur steekt. "In een kleine ruimte als die waar ze waren, waar overduidelijk gevaren zijn, moeten SEALs stappen nemen die hun veiligheid garanderen en die de missie tot een goed einde brengen."

Ook is het niet zonder reden dat op Bin Laden zou zijn geschoten terwijl hij al zwaargewond op de grond lag. Hij had zich nog op kunnen blazen of naar een wapen kunnen grijpen, aldus Dunlap.

Volgens Bissonnette was geen van de SEALs een aanhanger van president Barack Obama en wisten ze dat zijn regering met de eer zou strijken. Een van de commando's zei na de missie dat ze Obama zojuist aan zijn herverkiezing hadden geholpen. Maar Bissonnette schrijft ook dat ze hem als opperbevelhebber en opdrachtgever van de operatie respecteerden.

De Amerikaanse autoriteiten vrezen dat het boek vertrouwelijke informatie bevat. Bissonnette zei echter 'geen geheime of gevoelige informatie prijs te geven die de nationale veiligheid op welke manier dan ook in gevaar zou brengen'.