NAM moet aardbevingen beperken

Redactie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet onderzoek doen naar mogelijkheden om aardbevingen rondom Groningse gasvelden te beperken. Dat stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in haar jaarverslag 2011 dat het ministerie van Economische Zaken woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een aardbeving in Loppersum van 3,4 op de schaal van Richter zorgde eerder deze maand voor ruim elfhonderd schademeldingen aan huizen, een recordaantal. Het vorige record stond op 414, na een beving in Middelstum in 2006.

Als de schade samenhangt met de aardbeving wordt deze vergoed, maar het levert voor de bewoners veel narigheid en gedoe, zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). "Het is dus van groot van belang dat we naast een goede schadeafhandeling ook nagaan of het mogelijk is om schade voorkomen."

De toezichthouder heeft de NAM daarom gevraagd de oorzaken van de aardbevingen te onderzoeken en te kijken of het mogelijk is de sterkte van aardbevingen te beperken. Het onderzoek moet uitwijzen waarom de relatief krachtige aardbevingen op slechts enkele plekken in het noordoosten van de provincie plaatsvinden, zoals Loppersum en Middelstum.

De NAM laat weten dat de oproep al langer bekend was en dat het onderzoek er komt. "Dat is voor alle betrokkenen nuttig", zegt een woordvoerder. "We gaan het zeker nog dit jaar in gang zetten, en laten het verrichten door een externe partij die er verstand van heeft en onafhankelijk is." Hoeveel tijd het onderzoek in beslag neemt durft hij niet te zeggen.

De woordvoerder benadrukt dat aardbevingen als gevolg van gaswinning een gegeven zijn. "Er is geen kans dat dat verdwijnt, dat zal dit onderzoek niet oplossen. Maar we kunnen veel leren uit specifieke data uit het Groninger veld, hoewel er al veel seismografen zijn en we al veel weten van aardbevingen." De NAM zegt vaart te zetten achter het onderzoek naar de mogelijkheden om de schade te beperken, maar legt nu prioriteit bij het afwikkelen van de schadeclaims van de twee recente aardbevingen.

Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) liet na de schok weten de schadevergoedingen onvoldoende te vinden. Hij wil dat woningen grondiger onderzocht worden na schademelding. De NAM zei toen in gesprek te zijn met de gemeente en de provincie om tot een oplossing te komen. Over de schadeclaims volgt binnenkort berichtgeving.