Activist Greenpeace krijgt schadevergoeding

Redactie

Een Nederlandse medewerker van Greenpeace krijgt van de Deense overheid een schadevergoeding omdat hij in 2009 drie weken onterecht in een cel in Kopenhagen zat. De actievoerder, Joris Thijssen, werd destijds aangehouden bij een protestactie tijdens de klimaattop in de Deense hoofdstad.

Thijssen werd met drie andere niet-Nederlandse actievoerders opgepakt en tot twee weken voorwaardelijke celstraf veroordeeld. De actievoerders zaten echter drie weken in voorarrest en eisten daarom van de Deense rechter een schadevergoeding.

De rechtbank wees Thijssen een schadevergoeding toe van 18.100 kronen, ongeveer 2400 euro, laat Greenpeace woensdag weten. De andere actievoerders kregen iets meer omdat ze een dag langer vastzaten.

Thijssen, nu campagnedirecteur bij Greenpeace, is blij dat er eindelijk 'gerechtigheid' is. "Het was enorm frustrerend om drie weken opgesloten te zitten enkel en alleen omdat ik via een geweldloos protest probeerde om de politiek leiders in de wereld aan te sporen tot actie."