Rosenthal wil verder als minister

Redactie

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosental (VVD) gaat zijn post in het volgende kabinet graag opnieuw bekleden. Dat heeft Rosenthal dinsdag gezegd tijdens een verkiezingsdebat over buitenlands beleid in Den Haag. "Antwoord: ja", zei de 67-jarige Rosenthal op de vraag of hij verder wil.

Rosenthal zei dat Nederland de afgelopen twee jaar onder zijn leiding een assertiever buitenlands beleid is gaan voeren. Nederland is meer gericht op het eigen belang en loopt niet meer 'als een schoothondje' achter andere landen aan. "We hebben ons meer gericht op wat het buitenland voor Nederland kan betekenen. Ik hoop dat een volgend kabinet dat zal voortzetten."

Rosenthal bestreed dat Nederland de laatste tijd te vaak nee zegt en dat dat internationale invloed kost. "Waar ik ook ben, men weet waar we voor staan en doet graag zaken met ons."

SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde daarentegen dat het aanzien van Nederland de afgelopen jaren achteruit is gekacheld. Dat komt door zaken als het Polenmeldpunt van gedoogpartner PVV, maar ook door de pro-Israëlische koers van het kabinet en de grotere focus op het economische belang. Als de SP gaat regeren, komt er meer aandacht voor mensenrechten, zei Van Bommel. "Onze economische belangen zijn heel belangrijk, maar je moet er niet onder alle omstandigheden je beleid op afstemmen."

Van Bommel zei geen nee op de vraag of hij Rosenthal wil opvolgen als minister. "Het zou fantastisch zijn als iemand van de SP de post mag behartigen."

PvdA-kandidaat Désirée Bonis, die nu nog werkt bij Buitenlandse Zaken, verweet Rosenthal dat hij Afrika links heeft laten liggen, terwijl dat continent enorm in opkomst is. "Een land als Turkije heeft het aantal ambassades in Afrika verdubbeld. Wij sluiten er posten", aldus de oud-ambassadrice in Syrië. "We hebben decennialang ontwikkelingshulp gegeven, en nu het tijd is om te oogsten vertrekken we."


Rosenthal wil verder als minister (Foto: Novum)