[Vuelta] Gilbert boekt eerste zege van het seizoen

Niels (DerMeister)

Philippe Gilbert heeft eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. De Belg van BMC, die vorig jaar de zeges aaneen reeg, schreef zondag de negende etappe van de Ronde van Spanje met aankomst in Barcelona op zijn naam. Joaquin Rodriguez (Katusha) finishte als tweede en komt steviger in de rode leiderstrui.

Gilbert en Rodriguez reden weg op de Montjuic, een col van derde categorie met de top op drie kilometer van de streep. De Spanjaard toonde zich vooral geïnteresseerd in het boeken van zoveel mogelijk tijdwinst op zijn concurrenten. Gilbert was zijn medevluchter in de sprint dan ook eenvoudig de baas.

Paolo Tiralongo kwam op zeven seconden als derde over de streep. De grote groep, met vooraan de Poolse Vacansoleil-renner Tomasz Marczynski, finishte op een goede tien tellen. Bauke Mollema was op de twaalfde plaats de beste Nederlander.

Rodriguez loopt door de veroverde bonificatieseconden verder weg bij zijn concurrenten. Nummer twee Christopher Froome volgt al op 53 seconden, Alberto Contador op precies een minuut. Robert Gesink handhaaft zich op de vijfde plaats. Laurens ten Dam en Bauke Mollema staan negende en tiende.

Bert-jan Lindeman en Martijn Maaskant gaven in aanloop naar de Montjuic wat kleur aan de negende etappe. De Nederlanders namen samen met Spanjaard Javier Chacon en Fransman Mickaël Buffaz een maximale voorsprong van 5,5 minuut, maar op 25 kilometer van de streep was daar niets meer van over.