VS stuurt basketballers naar Myanmar

Redactie

De Verenigde Staten sturen professionele basketballers en coaches naar Myanmar om de culturele banden met het snel hervormende Aziatische land te versterken. De Amerikaanse ambassade in Myanmar meldde zondag dat vier 'sportgezanten' in het land zijn aangekomen als deel van een door de VS gefinancierd programma om het belang van samenwerking en respect voor diversiteit te benadrukken.

De groep verzorgt voor de lokale jeugd verschillende workshops en keert vrijdag terug. Onder de gezanten is teammanager van de Charlotte Bobcats, Richard Cho. Hij komt oorspronkelijk uit Myanmar en is naar de VS geëmigreerd.

Andere groepsleden zijn assistent-coach van de Los Angeles Lakers Darvin Ham, voormalig speler in de NBA voor vrouwen Allison Feaster en voormalig NBA-speler Mary Conlon.

Het sturen van sporters naar een land dat toenadering zoekt roept herinneringen op aan de pingpongdiplomatie die in 1971 werd toegepast in China. Het land dat destijds nauwelijks contact had met andere landen nodigde toen Amerikaanse professionele tafeltennissers uit om te komen spelen.

De spelers werden goed behandeld en mede hierdoor bracht de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon een jaar later een bezoek aan China. De contacten tussen de landen verbeterden hierdoor en de spanning in de Koude Oorlog nam af.

Charlotte Bobcats

 Charlotte Bobcats in actie