Minister Zuid-Afrika biedt excuses aan

Redactie

De Zuid-Afrikaanse minister van defensie Nosiviwe Noluthando Mapisa-Nqakula heeft dinsdag ten overstaan van boze mijnwerkers excuses aangeboden en om vergeving gevraagd voor het bloedige politieoptreden van vorige week. Zij deed dat nadat een ziedende mijnwerker had gevraagd waarom president Jacob Zuma niet zelf zijn gezicht liet zien om hen toe te spreken. "Als Jacob Zuma hier niet naar toe wil komen, hoe denkt hij dan onze stemmen te winnen?", riep de man.

Terwijl mijnwerkers plastic zakjes met tientallen hulzen omhoog hielden van door de politie afgeschoten kogels, zei Mapisa-Nqakula te 'smeken' om vergiffenis. Maar zij voegde eraan toe dat 'bloed dat kookt, helemaal niemand helpt'.

De politie schoot vorige week donderdag bij een platinamijn in Marikana 34 mijnwerkers dood nadat twee agenten door stakers op brute wijze waren afgeslacht met machetes. Bij de ongeregeldheden van donderdag raakten ook 78 mensen gewond en werden zo'n 250 arrestaties verricht. Van sommige stakers wisten hun families dinsdag nog altijd niet tot welke groep ze behoorden.

Zuma keerde vrijdag vervroegd terug van een regionale top in Mozambique. Hij reisde onmiddellijk door naar Marikana, waar hij wel gewonde mijnwerkers bezocht in het ziekenhuis, maar niet naar de stakers ging om hun grieven aan te horen. Mapisa-Nqakula en andere ministers waren dinsdag pas de eerste afgevaardigden van de regering die naar de stakers toe kwamen.

Zuma's rivaal Julius Malema was hen zaterdag al voorgegaan. Hij werd als een held onthaald en maakte van de gelegenheid gebruik om zijn campagne tegen Zuma te promoten. "President Zuma geeft niet om deze mensen", zei Malema dinsdag tegen journalisten bij een politiebureau, waar hij met stakingsleiders naar toe was gegaan om aangifte te doen van moord door de politie. Malema verklaarde geen vertrouwen te hebben in een door Zuma ingestelde commissie van onderzoek, omdat die 'door de politici gemanipuleerd' zal worden.

Parlementsleden hielden dinsdag in het parlement in Kaapstad een speciale herdenkingsdienst. Fractieleider van het ANC Mathole Motshekga stelde in een openingswoord de toenemende tendens aan de kaak om conflicten met geweld te beslechten. "Het mag in onze volkspsychologie nooit opkomen dat wij geweld moeten plegen en moorden om onze eisen te verwezenlijken", zei hij. "Het mag ook niet zo zijn dat handhaving van orde en wet moet eindigen in bloedvergieten."

Lonmin, de eigenaar van de platinamijn in Marikana, heeft zijn dreigement ingetrokken om stakers te ontslaan als ze dinsdag niet op het werk zouden verschijnen. In verband met het bloedvergieten is in Zuid-Afrika een week van nationale rouw afgekondigd, die maandag begon. De regering heeft de leiding van de mijn ervan weten te overtuigen dat het niet fatsoenlijk zou zijn om in de rouwperiode mensen te ontslaan.


Minister Zuid-Afrika biedt excuses aan (Foto: Novum)