[Vuelta] Ritzege Clarke, Valverde verliest tijd

Peterselieman

Simon Clarke heeft dinsdag de vierde etappe van de Vuelta gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge bleef samen met Tony Martin over van een groep vluchters en troefde de Duitser in de sprint bovenop het Estacion de Valdezcaray af. Alejandro Valverde viel met nog dertig kilometer te rijden en kwam op achterstand boven. Joaquin Rodriguez van Katusha is de nieuwe drager van de rode trui.

Clarke en Martin hadden met drie anderen een lange vlucht op poten gezet. Het vijftal kreeg uitgebreid de ruimte en had op dertig kilometer van de streep nog twaalf minuten voorsprong op het peloton. Daar vond net binnen die dertig kilometer een valpartij plaats, waarvan rodetruidrager Valverde het voornaamster slachtoffer was.

Sky en Katusha, de ploegen van respectievelijk Chris Froome en Rodriguez, hadden blijkbaar nog een appeltje te schillen met Movistar en zetten zich aan kop. Het peloton brak in meerdere delen, maar de Nederlandse klassementstroeven Bauke Mollema en Robert Gesink zaten aan de goede kant.

Op de slotklim waagde Alberto Contador nog een aanval, maar hij kreeg Froome en twee anderen mee. De vier werden weer teruggegrepen door de favorietengroep en een vijftal met Laurens ten Dam probeerde het. Die aanvallen kwamen echter te laat om de overgebleven vluchters nog terug te pakken.

Clarke zette Martin (Omega Pharma-Quick-Step) met zijn sprint nog op twee tellen. Assan Bazayev van Astana, die ook in de kopgroep zat, kwam op 22 tellen boven. Ten Dam werd op 57 seconden zevende en de favorietengroep gaf 1.04 toe.

In het klassement viel Valverde uit de top weg. Rodriguez leidt nu met een voorsprong van een seconde op Froome. Contador (Saxo Bank) is op vijf seconden derde. Mollema en Gesink staan respectievelijk vierde en vijfde. De twee Raborenners geven negen seconden toe.

Woensdag staat een relatief vlakke etappe rondom Logroño op het programma. Acht omlopen van 21 kilometer rondom die stad moeten worden afgelegd. Die rit lijkt een buitenkansje voor de sprinters na twee bergritten.