Zelfmoord wint aan populariteit

anoniem_22072019025900

Voor het vierde jaar op rij hebben meer Nederlanders zichzelf van het leven beroofd. In 2011 stapten 1647 mensen vrijwillig uit het leven. Dat zijn er 47 meer dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In meerdere internationale onderzoeken is aangetoond dat de stijging van het aantal zelfdodingen te maken heeft met de financiële crisis. Voor Nederland zijn zulke onderzoeken nog niet uitgevoerd, waardoor het niet aantoonbaar is dat dit verband ook in Nederland bestaat.  

In de meeste gevallen van suïcide betreft het mannen. Vorig jaar vormden zij met 1136 gevallen ruim tweederde van het totaal. Ook leeftijd speelt een duidelijke rol. In ruim de helft van het totale aantal zelfdodingen ging het om iemand van tussen de 40 en 60 jaar oud. Ook maakt het uit of iemand in een stad of dorp woont. In grotere steden komt zelfdoding 30% vaker voor dan in dorpen en kleinere steden.

Ophanging is nog altijd de meest gebruikte manier van zelfdoding. Alleen voor jongeren onder de twintig geldt dat niet. Als zij het leven definitief zat zijn, kiezen zij er meestal voor om voor de trein te springen.

In Nederland maakt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde zich hard voor het legaliseren van hulp bij zelfdoding. Dat is namelijk nog altijd strafbaar, hoewel euthanasie inmiddels vaak wel al mogelijk is bij uitzichtloos lijden.