'Amerikaanse' honkbalprofs mogen spelen op EK

Peterselieman

De Nederlandse honkbalprofs uit de Amerikaanse Major League mogen volgende maand deelnemen aan het EK in Nederland. De organisatie van de Major League heeft een akkoord bereikt met de internationale honkbalfederatie IBAF over het vrijgeven van de spelers. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond vrijdag.

Het gaat om onder meer Roger Bernadina van de Washington Nationals, Kenley Jansen van de Los Angeles Dodgers, Pedro Stroop van de Baltimore Orioles en Andruw Jones van de New York Yankees. De komende weken maakt bondscoach Brian Farley zijn selectie bekend.

De competitie in de Verenigde Staten loopt in september gewoon door. De Amerikanen zien hun duurbetaalde spelers gewoonlijk dan ook niet graag vertrekken voor landentoernooien. Ze geven nu toe en lenen hun spelers, net als Europese voetbalclubs ten tijde van de Afrika Cup midden in het seizoen, een tijdje uit aan hun nationale teams.

Het EK is van 7 tot en met 16 september in Haarlem, Rotterdam en Utrecht. Oranje heeft twintig Europese titels op zak, elf meer dan titelverdediger Italië. Nederland werd vorig jaar nog wereldkampioen in Panama.