Dakrand flat Stanleylaan bron van asbest Utrecht

Redactie

De bron van de asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is de met amosiet opgevulde dakrand van een flat aan de Stanleylaan. Dat werd donderdag bekendgemaakt op een persconferentie van de gemeente Utrecht.

Het asbest kwam vrij toen bij renovaties een kitlaag werd verwijderd. Er is geen logische verklaring voor het gebruik van amosiet in woningen, zei Jan Tempelman van TNO. "Dat een kier is opgevuld met asbest, zie je soms. Maar dan is het altijd een andere asbestsoort", aldus Tempelman. "Opvullen met amosiet heb ik in mijn veertig jaar in de woningbouw nog nooit gezien. Er is geen logische of bouwkundige reden om dit te doen."

Het asbest werd gevonden in de dakrand van de oneven huisnummers op de Stanleylaan. Bij het onderzoek werden zeven besmette woningen aangetroffen. Ook werden in twaalf woningen asbestdeeltjes gevonden en in een portiek.

Volgens directeur Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros kunnen de schoonmaakwerkzaamheden nog enkele weken duren. Het saneringsplan moet worden goedgekeurd door de Arbeidsinspectie voordat het kan worden uitgevoerd.