VS moet bewijs Kim Dotcom overhandigen

Redactie

Justitie in de Verenigde Staten moeten de oprichter van de downloadwebsite Megaupload inzage geven in het bewijsmateriaal dat zij tegen hem hebben verzameld, zodat hij zich kan verdedigen tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Dat heeft een gerechtshof in Auckland in Nieuw-Zeeland donderdag bepaald.

De Amerikaanse justitie beschuldigt Kim Dotcom ervan miljoenen te hebben verdiend door via zijn website illegale kopieën te verspreiden van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software.

Eind januari werden de Duitser en drie andere mensen opgepakt, onder wie de oud-Zwollenaar Bram van der K.. Zij zijn op borgtocht vrij. De Verenigde Staten hebben om hun uitlevering gevraagd. Dotcom zelf werd met overdreven machtsvertoon door Nieuw-Zeelandse commando's en FBI agenten uit zijn landgoed gehaald.

Volgens de Nieuw-Zeelandse rechter Helen Winkelmann zou de verdediging van Dotcom ten opzichte van de aanklagers ernstig worden benadeeld, als zij het bewijsmateriaal niet mag inzien. De uitleveringszaak tegen Dotcom dient in maart.

Kim Dotcom wint zaak over bewijsmateriaal
Kim Dotcom wint zaak over bewijsmateriaal (Foto: ANP)