OM eist cel en tbs voor verlammen agent

Redactie

Tegen een man die een agent neerstak toen die hem van een zelfmoord probeerde te weerhouden heeft justitie voor het hof in Arnhem donderdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De agent raakte vanaf zijn nek verlamd. Voor de rechtbank had het Openbaar Ministerie eerder geen tbs en achttien jaar cel geëist.

In hoger beroep heeft de 31-jarige verdachte uit Driebergen-Rijsenburg alsnog ingestemd met een onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Daaruit bleek volgens het OM dat de kans op herhaling groot is als de man niet wordt behandeld. Daarom is de geëiste celstraf verlaagd en is om tbs gevraagd.

De man wilde in 2009 op station Driebergen-Zeist voor een trein springen. De agent ging een gesprek met hem aan, maar raakte ernstig gewond toen de man hem met een mes aanviel. Hij liep een dwarslaesie op en is vanaf zijn nek blijvend verlamd. Hij kan niet meer zelfstandig ademen en is voor altijd aan een rolstoel gekluisterd.

Volgens het OM heeft de man geprobeerd de agent te doden. Bij de strafeis is ook rekening gehouden met de vrouw en de kinderen van het slachtoffer. Hun leven is volgens justitie voorgoed ingrijpend veranderd.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de man eerder tot vijftien jaar cel voor poging tot moord. Het OM ging in hoger beroep omdat het de straf te laag vond. Ook de verdachte ging in hoger beroep. Het gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak.