Cronenberg vindt Batman-films maar sneu

Sanne (Syth86)

David Cronenberg is niet te spreken over de huidige aanwas van films over superhelden. De regisseur van films als The Fly, A History of Violence en het recent verschenen Cosmopolis, vindt zelfs de uiterst succesvolle en veelgeprezen Batman-trilogie maar sneu. "Uiteindelijk is het gewoon een malloot in een cape", zegt hij tegen MTV.

"Het is in essentie natuurlijk gebaseerd op een stripreeks dus voor kinderen en voor pubers", gaat de 69-jarige Canadees verder. "Dat is altijd precies de lol geweest. Iedereen die zegt dat The Dark Knight Rises een soort verheven filmische kunst is, kletst uit zijn nek."

Een gedurfde uitspraak, aangezien vooral The Dark Knight uit 2008 en het onlangs verschenen vervolg The Dark Knight Rises hoge ogen gooiden bij pers en publiek. De Batman-films van Christopher Nolan staan zelfs alom bekend als werk dat het genre van superheldenfilms overstijgt.

Cronenberg is er kort over. "Christopher Nolans beste film is Memento", zegt hij, doelend op het misdaaddrama uit 2000 over een man die aan geheugenverlies lijdt. "Ik vind die Batman-films helemaal geen verheven kunstvormen. Ze zijn nog niet half zo interessant als Memento maar ongeveer twintig miljoen keer zo duur."

De regisseur vindt het schrijnend dat het zelfs Nolan niet lukt om het superheldengenre naar een hoger niveau te tillen. "Hij is technisch heel sterk, met zijn IMAX en 3D-films en hij heeft in Hollywood relatief veel macht omdat zijn films veel geld opbrengen. Maar zelfs hij wordt nog door studiobazen op de hals gezeten en die mensen hebben geen enkel respect voor films maken."


Cronenberg vindt Batman-films maar sneu (Foto: Novum)