Peiling: PVV op meer dan 100 zetels

anoniem_22072019025900

De PVV stormt af op een revolutionaire verkiezingsoverwinning. Althans, volgens de website verkiezingen.wekelijksepeiling.nl. Verder voorspelt de site vijftien zetels voor de SP en twaalf voor de VVD. De PvdA en het CDA zouden allebei goed zijn voor vier zetels. Kortom: anders dan in alle andere peilingen.

Nu geeft dit voorbeeld wel een heel absurde weergave van de politieke realiteit, maar de verschillende gerenommeerde peilers publiceren ook behoorlijk variërende resultaten. Daarop worden vervolgens conclusies gebaseerd, terwijl die verschillen simpelweg door standaardafwijkingen en verschillende manieren van peilen veroorzaakt kunnen zijn.   

Zo meldde Ipsos Synovate vijf dagen geleden dat de VVD een zetel voor staat op de SP, maar dat de SP inloopt. Twee dagen later bracht Maurice de Hond naar buiten dat de SP maar liefst zes zetels meer dan de VVD waard zou zijn. Weer twee dagen later kwam TNS Nipo met het bericht dat de VVD snel inloopt op de SP en dat het gat nu nog maar een zetel is. Vandaag was er het nieuws van EenVandaag. Zij zien de VVD op 31 zetels staan en de SP op 39.

Wie van de vier, herstel, vijf peilers uiteindelijk het dichtst in de buurt van de werkelijkheid komt, zal op 12 september moeten blijken. Tot die tijd zijn er veel peilingen, met veel verschillende uitslagen.