Pak slaag Jong Oranje tegen Italië

Peterselieman

De voetballers van Jong Oranje hebben woensdagavond een kansloze nederlaag geleden. In Leeuwarden werd in een oefenduel met 0-3 verloren van de leeftijdsgenoten uit Italië. De eindstand was al bij rust bereikt door goals van Lorenzo Insigne, Ciro Immobile en Alessandro Florenzi.

Met Luuk de Jong en Ola John, de afvallers van het 'grote' Oranje, in de basis liep Nederland vrijwel de gehele eerste helft achter de superieur acterende opponent aan. Italië was veel sterker en kwam al na 57 seconden op voorsprong door Insigne. Na elf minuten was de score al verdubbeld. Immobile soleerde door de Nederlandse verdediging en passeerde doelman Jeroen Zoet met een leep boogballetje.

Nederland liet zich even gelden met een kans voor De Jong, maar werd vervolgens weer achterovergedrukt. Nadat Insigne een grote kans gemist gehad, maakte Florenzi er na 37 minuten wel 0-3 van. Aan de goal ging een fout van Groningen-verdediger Virgil van Dijk vooraf.

Spits De Jong had vlak voor rust de spanning enigszins terug kunnen brengen, maar op aangeven van John schoot hij van dichtbij naast. In de tweede helft wisselden beide coaches er lustig op los en daalde de amusementswaarde van het duel flink. Oranje had wel het initiatief, maar werd zelden echt gevaarlijk.

Beide landen bereiden zich momenteel voor op de afsluiting van de EK-kwalificatie. Nederland en Italië gaan allebei aan de leiding in hun groep en zijn dicht bij plaatsing voor de play-offs, waarin tickets voor de Europese titelstrijd in Israël van volgend jaar verdiend kunnen worden.