Aangifte tegen dompteur circusolifant

Redactie

De vereniging Wilde Dieren de Tent Uit heeft aangifte gedaan tegen de dompteur van circusolifant Betty van circus Renaissance. Volgens de vereniging tegen het gebruik van wilde dieren in circussen wordt de olifant pijn en letsel aangedaan doordat het dier met een haak wordt geprikt om kunstjes af te dwingen.

Het gebruik van een zogeheten olifantenhaak veroorzaakt volgens Wilde Dieren de Tent Uit fysieke, psychologische en emotionele schade. Bovendien zijn de leefomstandigheden van het dier volgens de vereniging slecht. Betty zou in te kleine ruimtes worden opgesloten en vaak geen drinkwater hebben.

Directeur van de vereniging Leonie Vestering vindt het verder 'wreed en inhumaan' dat Betty zonder soortgenoten leeft. "Olifanten zijn een van de meest sociale dieren ter wereld." Volgens Vestering wordt het dier 'gek van verveling en frustratie'.

Het circus, dat momenteel in Harlingen staat, laat in een reactie weten niets over een aangifte te hebben gehoord. "Volgens mij heeft mevrouw Vestering helemaal geen aangifte gedaan en is het gewoon een van haar goedkope trucjes om de publiciteit te halen", zegt een woordvoerder. De aantijgingen van de vereniging veegt hij van tafel. "Ik zou zeggen: kom zelf in Harlingen kijken hoe Betty erbij staat."


Aangifte tegen dompteur circusolifant (Foto: Novum)