Sloop gemeentehuis Waalre gecontroleerd van start

Redactie

De sloop van de publiekshal van het afgebrande gemeentehuis in Waalre is woensdag rond het middaguur gestart. De hal zal gecontroleerd worden afgebroken, om zo min mogelijk schade toe te brengen aan omliggende delen van het pand, meldt een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Een groot deel van het gemeentehuis ging bijna een maand geleden in vlammen op na een aanslag met twee auto's. De politie laat weten dat het onderzoek naar de daders van de aanslag in volle gang is. Inhoudelijk wil de politie niet ingaan op het onderzoek. De extra patrouille die eind juli werd ingezet bij het woonwagenkamp in Waalre wordt nog gehandhaafd, meldt een woordvoerder.

Bij de sloop worden geen sloopkogels gebruikt, maar zal heel voorzichtig te werk worden gegaan, laat de woordvoerder weten. In de publiekshal wordt eerst de staalconstructie losgemaakt van het monumentale deel van het pand, om meer ruimte te creëren. Vervolgens zal de constructie balk voor balk verwijderd worden om bij het monument te komen.

Met de sloop van de monumentale gevels wordt naar verwachting woensdag ook al een begin gemaakt. Daarvoor wordt een kraan met grijparm ingezet die de stenen laag voor laag afbreekt. Dat is nodig om instorten tegen te gaan, zegt de woordvoerder. Verwacht wordt dat de werkzaamheden aan de drie monumentale gevels maandag afgerond worden.

Volgende week worden de raadszaal, de bovenverdieping van de nieuwbouw en de puinresten rondom het gebouw aangepakt. Geschat wordt dat de werkzaamheden zo'n drie weken in beslag nemen. Hoeveel slopers worden ingezet verschilt van dag tot dag.

Uit uitgebreid onderzoek van deskundigen werd duidelijk dat het pand lokaal kleine hoeveelheden asbesthoudend materiaal bevat. Daarom vindt de eerste fase van de sloop onder asbestcondities plaats.


Sloop gemeentehuis Waalre gecontroleerd van start (Foto: Novum)