Geen uitkering meer in buitenlandse cel

Redactie

Nederlanders die vastzitten in het buitenland kunnen in de toekomst niet langer verzwijgen dat zij een uitkering ontvangen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) gaat de wet aanpassen, zodat het ministerie van Buitenlandse Zaken de gegevens over Nederlanders in een buitenlandse cel voortaan mag delen met uitkeringsinstantie UWV, gemeenten en andere partijen.

Nu mag het departement van minister Uri Rosenthal (VVD) dat nog niet omwille van de privacy. Gevangenen kunnen zo voor de uitkeringsinstantie verborgen houden dat ze in een buitenlandse cel zitten en ten onrechte een uitkering blijven ontvangen. Gedetineerden hebben namelijk geen recht op een uitkering.

De Krom vindt dit 'onacceptabel', schrijft hij dinsdag in antwoord op Kamervragen van VVD'er Malik Azmani. Hij gaat daarom de wet aanpassen, zodat er een wettelijke grondslag ontstaat waardoor Buitenlandse Zaken de gegevens mag delen met UWV, gemeenten en SVB.

Rosenthal stuurde begin vorige maand een overzicht van het aantal Nederlanders dat gevangen zit in het buitenland. Op 1 april van dit jaar ging het om 2532 Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt niet bij of zij een uitkering ontvangen, omdat dit niet van belang is voor het verlenen van consulaire bijstand.