Bron asbestbesmetting Utrecht donderdag bekend

Redactie

Donderdag maken de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros bekend wat de bron is geweest van de asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dat hebben de twee partijen dinsdag aan bewoners laten weten in een informatiebulletin.

De gemeente en Mitros stellen nu nog op hun websites dat medio juli bij een renovatie asbest werd aangetroffen in een flat aan de Stanleylaan. Een bedrijf haalde daar asbest weg uit de dakgoot. Daarbij bleek dat meer asbest in het dak verwerkt zat, waarna onderzoek werd verricht.

De dag daarop zou het asbest zijn afgeplakt en zouden bewoners het advies hebben gekregen ramen en deuren gesloten te houden. De bewoners van twee woningen waarin asbest werd aangetroffen werden naar een hotel gebracht. Twee dagen later moesten de bewoners van nog eens drie woningen hun huis uit, nadat asbest in hun keuken was gevonden.

Extra onderzoek zou hebben uitgewezen dat sprake was van spuitasbest, een gevaarlijke variant. Daarop werd de flat en omliggende woningen geëvacueerd, om een dag later ook twee andere flats uit voorzorg te ontruimen. Nader onderzoek wees uit dat in een aantal portieken van de twee flats ook asbest aanwezig was.

De lezing over spuitasbest is eerder door verschillende experts in twijfel getrokken. TNO heeft daarom een contra-expertise uitgevoerd.

Uiteindelijk moesten honderden bewoners hun huis verlaten. Veel bewoners zijn inmiddels weer thuis. In woningen aan de Stanleylaan is echter wel asbest aangetroffen. Daar wordt nog gekeken hoe de schoonmaak wordt aangepakt. Voor deze bewoners is het nog onduidelijk wanneer zij kunnen terugkeren.