Universiteit Utrecht opnieuw de beste

Redactie

Voor het tiende jaar op rij is de Universiteit Utrecht als beste researchuniversiteit van Nederland uit de bus gekomen op de jaarlijkse ranglijst van de Universiteit van Shanghai. De Utrechtse universiteit is wel gezakt van de 48e naar een gedeelde 53e plek. Daarmee staat de Nederlandse universiteit in Europa op een gedeelde twaalfde plaats.

Voor de lijst worden jaarlijks meer dan duizend universiteiten onder de loep gelegd. De vijfhonderd beste worden opgenomen in de Academic Ranking of World Universities.

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van de universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen. De Universiteit Utrecht scoort naar eigen zeggen vooral goed in de citatie-indexen en het aantal Nature- en Science-publicaties.

De Universiteit Leiden is met een gedeelde 73e plaats de tweede Nederlandse universiteit op de lijst. Ook onder meer de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit zijn opgenomen in de ranglijst.

De Amerikaanse universiteit Harvard voert nog steeds de ranglijst aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkeley. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: de Universiteit van Cambridge in Groot-Brittannië.