Nina Brink-gedupeerden hebben geld terug

Redactie

Twaalfduizend particuliere beleggers hebben vorige maand eindelijk een vergoeding gekregen voor de schade die ze hebben geleden rond de beursgang van het internetbedrijf World Online in 2000. Dat bevestigde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dinsdag na berichtgeving hierover in het Algemeen Dagblad.

De beleggers hebben het koersverlies dat ze na hun aankoop van World Online hebben geleden vergoed gekregen, plus een renteopslag. Naar schatting hebben honderdduizend tot 150 duizend particulieren indertijd aandelen World Online gekocht.

Alleen de twaalfduizend VEB-leden onder hen kwamen echter in aanmerking voor de schadevergoeding, die is uitbetaald door Royal Bank of Scotland, als rechtsopvolger van de zakendivisie van ABN AMRO, en Goldman Sachs. ABN AMRO en Goldman begeleidden indertijd de beursgang van World Online.

Volgens het Algemeen Dagblad is de Stichting Consumentenclaim, die vijfduizend World Online-beleggers vertegenwoordigt, ook in onderhandeling met de twee banken over een schikking. Beleggers gingen tijdens en vlak na de beursgang van World Online voor miljarden euro's het schip in, omdat de koers van het aandeel instortte. Topvrouw Nina Brink bleek haar eigen aandelen al voor de beursgang voor een fractie van de introductieprijs van de hand te hebben gedaan.