Trap in kruis door agente blijft ongestraft

Redactie

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer doet geen verder onderzoek naar de Rotterdamse agente die een arrestant in het kruis schopte. Brenninkmeijer denkt niet dat verder onderzoek iets zal opleveren. Dat heeft hij dinsdag laten weten.

De verklaringen van ooggetuigen lopen uiteen. Ze sporen ook niet met die van de agente en haar collega. Brenninkmeijer denkt daarom dat hij niet meer kan achterhalen wat er werkelijk is gebeurd. Hij heeft echter nog altijd de indruk dat de agente buitensporig geweld heeft toegepast, omdat er geen sprake was van noodweer.

In juni dook een filmpje op van een agente die een man hardhandig tegen de grond werkt en meerdere keren in het kruis schopt. Brenninkmeijer stelde daarop een onderzoek in. Het Openbaar Ministerie besloot eind juni dat de agente niet wordt vervolgd. Ook de politie heeft geen maatregelen genomen.

Volgens Brenninkmeijer mag een agent iemand in het kruis schoppen uit zelfverdediging, maar niet bij een arrestatie. Brenninkmeijer start dit najaar een breder onderzoek naar politiegeweld.