"Politie zelf agressief in Noordwijk"

static

De manier waarop de politie zich in Noordwijk opstelde, is mede de oorzaak geweest van de agressie die zaterdagavond daar ontstond. Dat heeft VVD-gemeenteraadslid Dennis Salman maandag gezegd tegen Omroep West. "Het woord uitlokking zou ik nog net niet gebruiken, maar het heeft er wel wat van weg."

De politie moest zaterdagnacht in Noordwijk een linie vormen om ervoor te zorgen dat ambulancebroeders bij een gewonde scooterrijder konden komen. Ongeveer honderd omstanders blokkeerden de weg en gooiden onder meer flessen naar de agenten. Met politiehonden en wapenstokken werden de omstanders uiteindelijk naar achteren gedreven.

Salman, die vertelde zelf niet als getuige aanwezig te zijn geweest maar wel met een aantal getuigen te hebben gesproken, zegt dat de politie volgens hem zich bijna agressief opstelde. Volgens het raadslid, dat tevens als dj werkt in discotheken, was de politie al ruim voor het incident met de scooterrijder in groten getale aanwezig met hondengeleiders. "Het is dus niet zo dat de politie op kwam draven om de hulpdiensten te helpen."

Het raadslid, dat al langer problemen zegt te hebben met de wijze waarop de politie op straat te werk gaat, vindt dat er onder meer wat mis is met de manier waarop agenten zich op straat opstellen. Ook aan de communicatie naar mensen toe zou het schorten.

Dick van Gooswilligen van de politie Hollands-Midden is het niet eens met de kritiek van het raadslid. "Er komt iemand met een scooter ten val en er lijkt sprake van ernstig hoofdletsel. De collega's die er zijn, normaal zo'n vijf tot zes man, bellen de ambulance. Samen met de portiers vroegen ze ruimte te maken voor de hulpverleners, waar een aantal mensen geen gehoor aan gaf."

De agenten waren volgens Van Gooswilligen vooral bezig de plaats veilig te maken. "Wij hebben ervoor gezorgd dat die ambulance er makkelijk doorkon. We zagen dat mensen dichterbij kwamen, en zelfs aan het slachtoffer gingen zitten. Het had heel slecht af kunnen lopen."

Toen de politie vroeg of mensen naar achteren wilden gaan, liep het volgens hem uit de hand. "In de groep zelf braken vechtpartijen uit tussen de mensen zelf, niet met agenten. Maar wij werden bekogeld."

De term uitlokking vindt Van Gooswilligen te ver gaan. "Wij hebben ook het liefst een rustige nacht."

De burgemeester van Noordwijk, de hoofdofficier van justitie en de districtschef van de politie spraken maandag hun 'diepe afkeuring' uit over de gebeurtenissen in het uitgaanscentrum van Noordwijk afgelopen weekend. De drie gaven aan veel respect te hebben voor de 'professionele wijze' waarop de politie en het ambulancepersoneel handelden. De politie gaat onder meer naar camerabeelden kijken om verdachten aan te kunnen houden.