Garmin-manager Vaughters geeft dopinggebruik toe

Peterselieman

Jonathan Vaughters heeft tijdens zijn wielercarrière doping gebruikt. Dat biechtte de huidige manager van Garmin-Sharp op in de New York Times. "Ik koos ervoor om doping te gebruiken", zegt hij. "Ik heb veel spijt van die beslissing." Vaughters was prof tussen 1995 en 2003.

"Ik was niet bezeten van vals spelen. Ik vond het zelfs vreselijk, maar ik was ambitieus. Ik had mijn halve leven getraind voor dat ene doel", vervolgt Vaughters. "Maar als je ambitieus bent in een wereld waar de regels niet nageleefd worden, dan is dat hetzelfde als je inkomensbelasting indienen terwijl de overheid geen controles uitvoert."

De 39-jarige Vaughters hield aan zijn dopinggebruik een enorm schuldgevoel over. Dat was naar eigen zeggen zo intens dat hij stopte met wielrennen en een professioneel wielerteam startte. Bij Garmin werkt Vaughters dopingvrij, zodat zijn renners geen keuze hoeven te maken tussen wel of geen dopinggebruik.

Vorige maand tijdens de Tour de France werd Vaughters al nadrukkelijk in verband gebracht met dopinggebruik. Hij zou één van de vijf oud-ploeggenoten van Lance Armstrong zijn die in ruil voor strafvermindering hun eigen dopinggebruik zouden toegeven en belastende verklaringen tegen de zevenvoudig Tourwinnaar zouden afleggen.

Vaughters sprak die geruchten nadrukkelijk tegen en noemde ze 'uit de lucht gegrepen'. De oud-prof won tijdens zijn negen jaar durende carrière onder meer twee ritten in de Dauphiné Libéré en het eindklassement van de Route du Sud.