Morsi stuurt legertop naar huis

Redactie

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft minister van defensie Hussein Tantawi, die tevens aan het hoofd staat van de Opperste Raad der Strijdkrachten, met pensioen gestuurd. Ook de stafchef van de Raad en de bevelhebbers van de marine en de luchtmacht mogen van hun oude dag gaan genieten, heeft de Egyptische staatstelevisie zondag gemeld.

Morsi heeft meteen een nieuwe minister van defensie benoemd: Abdel-Fattah el-Sissi. De president heeft tevens grondwettelijke amendementen die het leger verregaande bevoegdheden gaven, ongedaan gemaakt. Mahmoud Mekki, een ervaren rechter, is tot vicepresident benoemd. Alle besluiten van Morsi zijn per direct van kracht, aldus de staatstelevisie.

Sinds Morsi op 30 juni aantrad als president leven hij en het leger op gespannen voet met elkaar. Kort voordat Morsi tot winnaar van de verkiezingen werd uitgeroepen perkte de Opperste Raad der Strijdkrachten de macht van de Egyptische president fors in.

Tantawi stond na de val van Hosni Mubarak zeventien maanden aan het hoofd van de Opperste Raad der Strijdkrachten, die de macht overnam na het vertrek van Mubarak. Daarvoor was hij bijna twintig jaar lang minister van defensie onder Mubarak.


President Egypte stuurt legertop naar huis (Foto: Novum)