Amateurarcheologen Staphorst stuiten op schat

Redactie

Amateurarcheologen hebben op een stuk grond in Staphorst een zilver- en goudschat aangetroffen. Ze deden de vondst na een tip van een landeigenaar over een heel ander voorwerp dat hij op zijn land had gevonden.

De onderzoekers van de Werkgroep Archeologie Regio Staphorst deden de vondst in maart, zo laat voorzitter van de werkgroep Fré Spijk donderdag weten. Ze vonden 31 zilveren knopen, een zilveren horloge van Engelse makelij uit 1810, enkele gouden knopen in een apart zilveren doosje en een ketting die door mannen om de heup werd gedragen.

Het vroegste voorwerp dateert uit de achttiende eeuw, andere komen uit de negentiende eeuw. "De hele schat zat in een blikken doos zoals die in Staphorst al eeuwenlang worden gebruikt", zegt Spijk. "Het moet een stukje erfgoed binnen een familie geweest zijn." Hij denkt dat de doos door een dief op de akker werd begraven.

De vondst werd tot nu toe stilgehouden, omdat de werkgroep nog in gesprek was met de grondeigenaar en de restaurateur. Ook wilden de archeologen onderzoek doen naar de voorwerpen.

Wat nu rest is de zoektocht naar de eigenaar en zijn erfgenamen. De geldwaarde van de vondst ligt overigens rond de paar honderd euro. "Het unieke zit hem in de combinatie van voorwerpen", legt Spijk uit. De zilver- en goudschat wordt vanaf 13 april 2013 tentoongesteld in De Veldschuur in Rouveen.