[Upd] 470-zeilsters herstellen zich wat

Olga Kroeders

470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn in hun negende olympische race als twintigste en laatste over de finish gekomen. Australië en Groot-Brittannië verdwijnen daardoor uit het zicht van de nummer drie in het klassement. De Fransen finishten als derde en komen dicht bij de Nederlandse vrouwen.

De Chinezen, die alleen theoretisch nog kans maken op een podiumplek, waren verrassend de snelste. De Australische vrouwen Jo Aleh en Olivia Powrie waren zestien seconden langzamer dan de Aziaten en finishten als tweede. Ze lopen uit op hun Britse concurrenten Hannah Mills en Saskia Clark, die als achtste over de streep kwamen.

Nederland heeft nu 46 strafpunten, vier minder dan de Fransen. De Britten hebben 31 strafpunten, Australië 23. Alleen met hoge klasseringen in de tiende en de medal race maken Westerhof en Berkhout nog kans op zilver of zelfs goud, mits hun concurrenten het in een van die races laat liggen.

Update 15.45 uur

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof eindigden als zesde in de tiende en laatste race van de 470-klasse. De zeilsters behouden daarmee in het klassement een minimale voorsprong op concurrenten Frankrijk en Brazilië, die eveneens nog in de race zijn voor het brons.

De Nederlandse vrouwen hebben 52 punten, Frankrijk 55 en de Braziliaanse vrouwen 61 punten. De medalrace is komende vrijdag.