Cameron opent 3D-school in China

René (MrManiak)

James Cameron gaat in China een centrum opzetten waar wordt opgeleid in het maken van 3D-films. De maker van 3D-hoogstandjes als Ghosts of the Abyss en vooral Avatar gaat ook 3D-apparatuur en bijbehorende faciliteiten leveren. Of Cameron zelf ook les gaat geven is nog onbekend, schrijft het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

De 3D-school is de laatste in een reeks samenwerkingsverbanden tussen de Amerikaanse en de Chinese filmindustrie. Het communistische land wordt steeds interessanter voor Hollywood vanwege de gestaag groeiende Chinese filmmarkt en een overheid die steeds meer bereid is met buitenlandse geldschieters in zee te gaan.

Zo kondigde Dreamworks Animation dinsdag aan Kung Fu Panda 3 te willen maken in samenwerking met Chinese investeerders. Daarbij zou ook de entertainmentindustrie van Shanghai worden ontwikkeld.

Volgens Cameron is het Chinese bioscooppubliek dol op 3D-films. De grote kassuccessen van zijn 3D-spektakel Avatar en de recente 3D-versie van zijn eerdere film Titanic hebben hem daarvan overtuigd. Titanic 3D bracht in het eerste weekend in China ruim 58 miljoen dollar op.

Cameron reisde in april af naar het Beijing International Film Festival. Daar liet hij weten Avatar 2 en 3 in samenwerking met Chinese producenten te willen maken.