Constanza Breukhoven krijgt ook van hof taakstraf

Redactie

Constanza Breukhoven is niet van haar taakstraf af. Het gerechtshof in Den Haag legde haar woensdag dezelfde straf op als de rechtbank: een gevangenisstraf van 38 dagen en een taakstraf van 240 uur. Het adoptiefkind van Connie en Hans Breukhoven zat die straf in voorarrest uit.

Constanza is veroordeeld wegens het medeplegen van een kluisroof bij haar adoptiefvader. Met Mohammed, haar ex-vriend en de vader van haar kinderen, en diens broer roofde Constanza rond kerst 2010 de kluis leeg. Ze heeft daarbij volgens het gerechtshof gebruikgemaakt van codes van een toegangspoort en het alarmsysteem. Ook beschikte Constanza over een reservesleutel van Hans' optrekje in Wassenaar.

In die kluis bevond zich onder meer een waardevolle horlogeverzameling. De 25 sieraden waren zo'n tweehonderdduizend euro waard. Ook geld, aandelen en persoonlijke documenten werden geroofd.

De advocaat van Constanza laat weten het jammer te vinden dat het gerechtshof de ten laste gelegde feiten bewezen heeft geacht. De raadsman heeft nog geen contact gehad met Constanza. "Als ze het weet, weet ze het uit de media, wij hebben haar nog niet kunnen bereiken."

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een celstraf van tien maanden, ook in eerste aanleg stelde het OM die straf voor. Het OM ging echter niet in beroep tegen de veroordeling van de rechtbank. Het Haagse hof vindt het net als de rechtbank niet nodig Constanza weer naar een gevangenis te sturen. De adoptiefdochter van de Breukhovens is niet eerder veroordeeld en heeft de zorg voor haar twee kinderen Soraiya (5) en Semmy (4).

Als Constanza binnen twee jaar weer de fout in gaat, hangt haar wel een celstraf boven het hoofd. Dan moet ze mogelijk alsnog 82 dagen brommen, een straf die ze voorwaardelijk opgelegd heeft gekregen.

De 36-jarige Constanza, die zegt onschuldig te zijn, kondigde vorige week al aan in cassatie te gaan bij een veroordeling. Constanza's advocaat weet niet of daadwerkelijk een gang naar de Hoge Raad volgt. "Als ze dat heeft aangekondigd, kan dat. Ze heeft twee weken de tijd."