Schaken: "De club moet een goalgetter zoeken"

Olga Kroeders

Had Feyenoord pech, was Dynamo Kiev gelukkig, of was het een gebrek aan kwaliteit? Ruben Schaken geeft na afloop van de aan waar het mis ging bij de Rotterdammers.

Ondanks legio kansen wisten de Rotterdammers wederom niet te winnen van Dynamo Kiev. Schaken kreeg zelf ook een enorme mogelijkheid in de openingsfase van de wedstrijd, maar doelman Maksym Koval wist zijn kopbal te keren. Daar kon de aanvaller kort over zijn. "Je kan jezelf iets verwijten. Een honderd procent kans en die moet erin. Je wilt door, dus op dit niveau moet dat een doelpunt zijn," laat Schaken weten aan Goal.com. Daarnaast sprak rechstbuiten over zijn ploeggenoten en de zoektocht naar een scorende spits.

De 30-jarige rechtsbuiten van Feyenoord had eerst nog een vlammend schot, maar ook die inzet wist uitblinker Koval te pakken. "Ja dat was jammer, een schietkans en hij pakt 'm goed. Daarna krijgen we wéér een grote mogelijkheid met Sekou (Cissé, red.) en (Guyon, red.) Fernandez. Ze gaan met z'n tweeën op de keeper af en het makkelijkst is dan dat Fernandez op de bal afgaat en Sekou breed gaat lopen. Nu twijfelen ze allebei, kan er een verdediger in de rug van Sekou komen en ja, weg kans..."

Schaken wordt vervolgens gevraagd naar de reden dat dit soort kansen er niet ingaan. Dat zijn er volgens de rechtsbuiten meer dan één. "Ja natuurlijk, op de training gaan die ballen erin. Ik weet niet precies waar het mee te maken heeft. Misschien is het de spanning, misschien een beetje pech of misschien ook wel kwaliteit", is Schaken kritisch op zichzelf en zijn ploeggenoten. "Dan krijg je in de tweede helft die kans van Lex, ongelofelijk dat die er niet ingaat. Ik geef een voorzet en hij neemt 'm vol op z'n pantoffel. Die keeper weet niet wat hem overkomt. Zelfs de spelers van Kiev keken me aan van: We hebben écht veel geluk vandaag. Tja, hoeveel pech kan je hebben?"

Over zijn eigen wedstrijd was de Amsterdammer in Rotterdamse dienst gematigd tevreden. Schaken had het een stuk moeilijker tegen directe tegenstander Goran Popov dan vorige week in Kiev. "Het ligt vooral aan de ballen die je krijgt. Vandaag werd ik aangespeeld met Popov in mijn rug. Dan moet je het duel aangaan en dat is bijna niet te doen tegen hem. Hij is twee meter groot en twee meter breed", zegt de Feyenoorder over de oud-speler van sc Heerenveen.

"Wil je hem echt pijn doen, dan moet je vrijgespeeld worden, dat is maar twee keer gebeurd. Daar kan je verder niet veel meer aan doen, zelf groeien gaat niet meer lukken", zegt Schaken alsnog met een kleine lach. "Al met al kan ik terugkijken op een twee goede wedstrijden op topniveau. Ik denk niet dat ik het niet slecht gedaan heb."

Feyenoord kon afgelopen seizoen altijd vertrouwen op de productiviteit van John Guidetti, maar de Zweed is inmiddels weer terug naar zijn broodheer Manchester City. "Eerlijk is eerlijk, dat werd vandaag blootgelegd. Ik gaf het net al aan, onze spitsen hebben het nu even niet. Dan moet de club gaan kijken wat je er aan kan doen. Maar ik denk dat je er nu niet meer omheen kan dat er echt een goalgetter nodig is. Dat is ook alleen maar goed voor de concurrentie", besluit Schaken.