Van Rijsselberghe zal gewoon finishen

Peterselieman

Dorian van Rijsselberghe is al zeker van olympisch goud op het onderdeel windsurfen. De Nederlander hoeft vandaag in de medalrace alleen maar te starten om zeker te zijn van de plak, maar de Texelaar wil het publiek laten zien waarom hij de terechte kampioen is.

"Ja, ik ga door de finish. Zeker weten!" Van Rijsselberghe wil in tegenstellig tot de tiende race gewoon een goed resultaat neerzetten. In de tiende race kwam hij voortijdig naar de kant en nam deze race op als schrapresultaat. "Dat deed ik omdat ik de rest van het veld niet in de weg wilde varen. Als ik zelf nog zou rond zeilen en iemand al zeker was van de eerste plaats zou ik ook willen dat hij opdondert zodat ik mijn eigen race kan varen."

De internationale zeilbond ISAF heeft bij monde van woordvoerder Alistair Fox aan NUsport laten weten dat ze verwachten dat Van Rijsselberghe de race gewoon uitvaart. "Een boot die bedoeld is om te concurreren, moet in de medal race een oprechte poging doen te starten, te varen en te finishen." Doet hij dit niet dan kan de Nederlander twintig strafpunten krijgen, maar een andere woordvoerder van ISAF weet dat dit niet zal gebeuren. "Dorian is een fantastische gozer. Hij zal de olympische gedachte niet in gevaar brengen."