Springruiters winnen zilver in landenwedstrijd

Peterselieman

De Nederlandse springruiters hebben voor het eerst in twintig jaar weer een medaille gepakt in de landenwedstrijd. Jur Vrieling (Bubalu), Maikel van der Vleuten (Verdi), Marc Houtzager (Tamino) en Gerco Schröder (London) werden na een barrage achter thuisland Groot-Brittannië tweede. Saudi-Arabië behaalde het brons.

In de wedstrijd ging Vrieling tweemaal in de fout en pakte acht strafpunten, maar zijn resultaat kon weggestreept worden. Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager gingen vervolgens foutloos rond. Gerco Schröder had het goud naar Nederland kunnen brengen, maar zijn paard tikte er een balk af, waardoor er een barrage noodzakelijk was.

Daarin bleven de eerste twee Britten foutloos, terwijl Van der Vleuten juist tweemaal in de fout ging. Omdat de Britten in het vervolg slechts één fout maakten en Nederland nog een fout liet noteren was voor de Oranje-equipe zilver het hoogst haalbare.

Voor het individuele evenement hebben Van der Vleuten, Houtzager en Schröder zich gekwalificeerd. Vrieling viel hiervoor af.