Joran van der Sloot 'viert' 25e verjaardag

bennootje

Joran van der Sloot is maandag 25 jaar geworden. Zijn verjaardag moet hij in de zwaarbewaakte Piedras Gordas-gevangenis in Lima vieren. Hij zit daar een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010.

Als hij de hele straf moet uitzitten, is Van der Sloot 52 jaar als hij zijn cel verlaat. Het is mogelijk dat hij de cel eerder verlaat. Zo kan hij aftrek krijgen als hij in de gevangenis werkt. Dan gaat er voor elke twee dagen werken een dag van zijn straf af.

Ook kan hij door een verdrag aan Nederland worden uitgeleverd. De kans dat dit gebeurt wordt door experts klein geacht. Bovendien hangt hem een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten boven het hoofd. Justitie in de VS wil hem vervolgen voor het afpersen van de moeder van de in 2005 op Aruba verdwenen tiener Natalee Holloway.

Van der Sloot is nog altijd hoofdverdachte in de zaak. Maar de Arubaanse justitie is nooit in staat geweest hem te vervolgen. Kort voor de moord op Flores beloofde hij aan de moeder van Natalee de vindplaats van haar dochter prijs te geven voor een bedrag van 250.000 dollar.

Hij hield zijn woord echter niet. Nadat Van der Sloot een deel van het bedrag had ontvangen, nam hij de benen naar de Peruaanse hoofdstad Lima. Tijdens het pokeren in het casino Atlantic City kwam hij Stephany Flores tegen, die hij op 30 mei -op de dag af vijf jaar na de verdwijning van Holloway- in een nabijgelegen hotelkamer om het leven bracht.

Van der Sloot vluchtte naar Chili, maar werd daar al snel opgepakt en uitgeleverd aan Peru. Na ruim anderhalf jaar ging zijn proces van start. Ondanks een bekentenis en spijtbetuiging kreeg hij in januari van dit jaar 28 jaar cel aan zijn broek. Slechts twee jaar minder dan het OM eiste.

De huidige raadsman van Van der Sloot, Maximo Altez, vindt dat zijn vorige advocaat de Nederlander niet goed heeft verdedigd. Hij wil een speciale procedure starten zodat de zaak over wordt gedaan, maar dit achten Peruaanse strafdeskundigen zinloos. Er loopt ook nog een hoger beroep in zijn zaak.


Joran van der Sloot 'viert' 25e verjaardag (Foto: Novum)