Algemene Vergadering VN veroordeelt Syrië

Redactie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag de Syrische regering veroordeeld om haar gewelddadige optreden tegen de bevolking. De Vergadering hekelt de inzet van tanks, geschut, gevechtshelikopters en -vliegtuigen in Aleppo en Damascus.

"De eerste stap naar een eind aan het geweld moet door de Syrische regering worden genomen", stelt de resolutie. Ook manen de VN-leden president Bashar Assad zijn chemische en biologische wapens achter slot en grendel te houden.

De afgezwakte resolutie van Saudi-Arabië kreeg met 133 stemmen vóór brede steun. Slechts twaalf leden, onder wie Rusland en China, stemden tegen; 31 onthielden zich. De opstellers schrapten afgelopen week de eis dat president Bashar Assad de macht overdraagt en de oproep strafmaatregelen tegen Syrië te treffen.

Handhaafde Saudi-Arabië die harde bewoordingen, dan dreigde de resolutie aan steun en dus gezag in te boeten. Resoluties van de Algemene Vergadering moeten het van hun morele gezag hebben: ze kunnen niet metterdaad worden bekrachtigd.

De Veiligheidsraad, die resoluties wel kan afdwingen, is al maanden verdeeld en verlamd. Rusland en China hebben maatregelen tegen Syrië meermalen met een veto geblokkeerd. In de vrijdag aangenomen resolutie spreekt de Algemene Vergadering zijn teleurstelling uit dat de Veiligheidsraad verzuimt in te grijpen.

De Syrische ambassadeur deed de stemming woedend af als 'een staaltje theater', en de opstellers Saudi-Arabië, Qatar en Bahrein als 'despotische oligarchieën'. ''De resolutie zal niets uithalen'', beweerde Bashar Ja'afari.

Donderdag gaf internationaal gezant Kofi Annan de brui aan zijn bemiddelingswerk in Syrië. Hij concludeerde bitter dat zijn vredesplan is mislukt.

Voorafgaand aan de stemming wees secretaris-generaal Ban Ki-moon de vergadering op de ernst van de toestand in het belegerde Aleppo. ''De gruweldaden waarover wordt bericht zijn mogelijk oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid'', zei Ban. ''Zulke daden moeten worden onderzocht en de daders moeten worden berecht.''


Algemene Vergadering VN veroordeelt Syrië (Foto: Novum)