Kandidatenlijst IQ-partij ongeldig verklaard

Redactie

Aan de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september doen niet 22, maar 21 partijen mee. De kandidatenlijst van de IQ-partij is ongeldig verklaard, meldt de Kiesraad vrijdag.

De IQ-partij heeft de kandidatenlijst alleen in de kieskring Den Haag ingeleverd, maar de verplichte waarborgsom was niet betaald. Verder is kandidaat Ben Crouwel van de Partij van de Toekomst in dertien van de negentien kieskringen waarin deze partij een lijst heeft ingeleverd alsnog van die lijst geschrapt, omdat hij niet een identiteitsbewijs had bijgevoegd.

Verder zijn voor de kieskring Bonaire de lijsten van de Partij voor Mens en Spirit en de Liberaal Democratische Partij ongeldig verklaard, omdat er onvoldoende ondersteuningsverklaringen zijn ingeleverd. Eerder werd al bekend dat ook de Partij voor de Toekomst, de Politieke Partij NXD en de SOPN niet meedoen op de Antillen.

Dinsdag moesten de politieke partijen hun kandidatenlijst indienen. Partijen hadden tot en met vrijdagmiddag de tijd eventuele fouten weg te poetsen.