Zweden 'bombardeert' Wit-Rusland

Harry

De Wit-Russisch president Alexander Loekasjenko heeft zijn hoofd luchtverdediging ontslagen. Ook het hoofd van de grenswachten mocht een andere baan gaan zoeken.

Aanleiding was het niet stoppen van een Zweeds vliegtuig dat honderden teddyberen over de grens dropte tijdens een pro-democratische stunt.

Het vliegtuig, gecharterd door een Zweeds PR-bureau, gooide in het Wit-Russisch luchtruim ongeveer 800 beren op de stad Ivenets. Elke beer droeg een bericht waarin werd opgeroepen tot Wit-Rusland om meer respect voor de individuele rechten van de mens te laten zien.

Gisteren heeft de presidentiële persdienst gemeld dat baas luchtverdediging Dmitry Pakhmelkin en baas Igor Rachkovsky, hoofd van de grenswachten, zijn ontslagen wegens falen van het uitvoeren van hun taak bij het waarborgen van de Wit-Russisch nationale veiligheid. Andere hooggeplaatste functionarissen van de staatsveiligheid hebben ook een berisping gekregen, zei hij.

De autoriteiten in Minsk ontkenden in eerste instantie dat de dropping van teddyberen had plaatsgevonden.

Loekasjenko maakte eerder al duidelijk dat er koppen zouden rollen wegens de stunt toen hij zei: "Dit vliegtuig werd op tijd ontdekt, waarom heeft de luchtverdediging deze vlucht niet onderschept? De verantwoordelijken zullen boeten hiervoor."