De Jager tegen bankvergunning ESM

Harry

Nederland blijft net als Duitsland tegen een bankvergunning voor het Europese steunfonds ESM. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag gezegd tijdens een ingelast debat in de Tweede Kamer over de eurocrisis.

Van het ESM een bank maken zorgt ervoor dat het fonds nagenoeg onbeperkt geld kan uitlenen. Dat betekent dat er geld wordt bijgedrukt om tekorten aan te vullen, en dat is in strijd met het Verdrag van Maastricht. Ook kan het ertoe leiden dat probleemlanden in de eurozone minder druk voelen om orde op zaken te stellen, zei De Jager tijdens het debat, waarvoor de financieel specialisten in de Tweede Kamer hun zomervakantie onderbraken.

De Jager heeft gemengde gevoelens over het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank. "Dat is symptoombestrijding. Dat kan soms nodig zijn, maar er moet ook aandacht zijn voor de structurele kant." Hij wilde niet zeggen of de ECB nu staatsobligaties moet gaan opkopen. Dat is aan de ECB en die is onafhankelijk, zei De Jager.

ECB-president Mario Draghi kondigt later donderdag mogelijk nieuwe maatregelen aan die de schuldencrisis moeten helpen beteugelen. Op de financiële markten wordt daar met spanning op gewacht, omdat Draghi onlangs beloofde dat hij alles zou doen wat nodig is om de euro overeind te houden.

Woensdag liet de Duitse vice-bondkanselier en minister van Economische Zaken Philipp Rösler weten dat Duitsland ook nog steeds tegen een banklicentie voor het ESM is.