Bosch erg blij met bronzen medaille

Peterselieman

Judoka Edith Bosch pakte vandaag de bronzen medaille in de klasse tot zeventig kilogram. De Nederlandse zag na een verliespartij tegen de Duitse Kerstin Thiele haar kansen op goud in rook opgaan, maar knokte zich hierna via de herkansingen nog naar een medaille. Ze liet tegenover NUsport weten erg blij te zijn.

"Ik heb altijd gezegd: ik ga voor goud. Maar dat is wel afhankelijk van hoe een wedstrijddag verloopt." Tegen Thiele ging Bosch even in de fout. "Misschien knakt tachtig procent van de mensen als je voor goud gaat en je verliest in de kwartfinale, maar zo ben ik dus niet. Ik vind dat ik veerkracht getoond heb door wel nog een medaille te pakken. Ja, ik heb een fout gemaakt in de kwartfinale en die werd keihard afgestraft. Maar ik ben echt heel blij met brons."

Bosch had het in de strijd om het brons lastig tegen Hwang Sul-Ye die zelfs een yuko voor kwam. "Ik raakte toen niet in paniek. Ik dacht eigenlijk bij die score van haar dat ik nog twee minuten had. Toen ik ging staan, zag ik dat er nog maar twaalf seconden over waren. Daarom moest ik volle bak iets proberen." Bosch deed dit en kwam in de slotseconden nog gelijk. "Ze stond daarna langzaam op, ging een beetje moeilijk staan, bukte wat voorover. Toen dacht ik: jij bent van mij."

Er werd in de verlenging niet meer gescoord, waarna de scheidsrechters via drie witte vlaggetjes Bosch unaniem aanwezen als winnares. De Nederlandse ging hierna uit haar dak. "Ondanks een fout haal ik toch weer een medaille, mijn derde olympische plak. Hier ben ik gelukkig mee. Dit betekent heel veel voor me. Nu ga ik er met volle teugen van genieten. Ik heb de Spelen nog nooit zo gefocust en ontspannen beleefd. Op deze manier kan ik nog vier jaar door, maar dat doe ik niet. Ik ga nog een jaartje door. We gaan kijken naar een gepast afscheid."