'Snel duidelijkheid over regeringscrisis Curaçao'

Redactie

Het is een kwestie van dagen voordat duidelijk wordt of premier Gerrit Schotte nog op een meerderheid in het parlement van Curaçao kan rekenen. Volgens zijn woordvoerder zijn de gesprekken, die nu met verschillende oppositiepartijen worden gevoerd, binnen afzienbare tijd afgerond. Sinds parlementslid Eugene Cleopa zondagavond bekendmaakte op te stappen staat de coalitie van Schotte onder druk. Hij heeft nu geen meerderheid meer in het 21 zetels tellende parlement en heeft nu de steun van de oppositie nodig, anders valt het kabinet. Schotte liet maandag weten dat hij vindt dat het parlement nu aan zet is.

De grootste oppositiepartij PAR ziet het kabinet het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Kleinere partijen zouden ook al aangegeven hebben geen heil te zien in de steun van het kabinet.

De partij FOL van politicus Anthony Godett lijkt de meest voor de hand liggende partij om Schotte te steunen. Eerder gaf FOL al aan hier wel oren naar te hebben. Een woordvoerder wilde zich maandag niet direct uitlaten over eventuele steun aan Schotte.

De regering van Schotte is de eerste sinds de Nederlandse Antillen in oktober 2010 werden ontbonden. Curaçao heeft sindsdien de status van een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Curaçao verkeert in zwaar weer door financiële crises, die het Caribische eiland parten speelt. Drie weken geleden werd Curaçao onder curatele gesteld door Nederland en het land moet nu forse bezuinigingen doorvoeren.