Wereldbank vreest instabiele voedselprijzen

Redactie

De instabiliteit van voedselprijzen is een gevaar voor de armste delen van de wereldbevolking. De Wereldbank uitte maandag zijn bezorgdheid om de sociale gevolgen ervan. Ook zou de instabiliteit investeringen in voedselproductie afremmen omdat producten en handelaren niet weten hoeveel ze voor hun producten krijgen.

Door de lage voorraden heeft het weer een grote invloed op de beschikbaarheid van voedsel en daardoor op de prijs. Door de aanhoudende droogte in de Verenigde Staten en de slechte staat van het graan in andere landbouwregio's zijn de prijzen hoog.

"Als de voedselprijzen scherp stijgen, proberen veel families dit op te vangen door kinderen van school te halen en goedkoper en minder voedzaam te eten", zei de president van de Wereldbank, de Amerikaan Jim Yong Kim. "Dit kan catastrofale levenslange gevolgen hebben voor het sociale, fysieke en mentale welzijn van miljoenen jonge mensen."

De Wereldbank zegt voor de korte termijn de gevolgen te kunnen opvangen met schoolvoedselprogramma's en voorwaardelijke leningen. "Op de middellange tot lange termijn heeft de wereld echter een sterke en stabiele voedselpolitiek nodig met duurzame investeringen in de voedselproductie in arme landen", aldus Kim.


Wereldbank vreest instabiele voedselprijzen (Foto: Novum)