Blind: "Bewijzen als centrale verdediger"

Olga Kroeders

Daley Blind is vooralsnog de kandidaat om Jan Vertonghen op te volgen in het centrum van de verdediging bij Ajax. De linkspoot wil zich graag op die plek bewijzen.

"Het is de plek waar ik me het prettigste voel, dat is wel bekend", laat Blind weten op de officiële website van de club. "Ik heb nu in de voorbereiding veel wedstrijden als centrale verdediger gespeeld. Hopelijk kan ik die lijn doortrekken. Of ik na het duel met Southampton ook tegen PSV mag starten weet ik natuurlijk niet honderd procent zeker. Dat bepaalt de trainer. Maar ik houd er wel rekening mee."

Blind zou in dat geval een duo vormen met Toby Alderweireld. "Ik ken Toby Alderweireld al heel lang. We hebben sinds de jeugd heel veel samengespeeld. Voor het laatst in de A1 en bij Jong Ajax. Hij maakte toen net eerder de stap naar het eerste. Er is een goede klik met Toby."

Met het vertrek van aanvoerder Jan Vertonghen naar Tottenham Hotspur heeft de Amsterdamse ploeg vooral aan ervaring ingeboet. "Christian Eriksen zei het laatst mooi: we hebben een jonge groep. Sinds het vertrek van Jan hebben we vooral minder ervaring. De jonge jongens moeten nu ook opstaan. Dat geldt ook voor mij, na vier seizoenen in de selectie."

Blind richt zich voorlopig echter op zijn eigen spel én een plek in de basiself. "Ik wil me in de wedstrijden die ik mag spelen bewijzen. Ook op de linksbackpositie. Nu ben ik in de hiërarchie nog niet waar jongens als Siem de Jong en Christian Eriksen zijn."