Werkgeversvereniging wil cao-verhoging afkopen

Redactie

In plaats van een structurele loonsverhoging moeten werknemers volgend jaar eenmalig een belastingvrije uitkering krijgen. Die uitkering moet maximaal twee procent van het bruto jaarsalaris zijn, bepleit werkgeversvereniging AWVN maandag in De Telegraaf.

Bij een modaal inkomen van 33 duizend euro zou de uitkering neerkomen op 660 euro. Door het geld in één klap uit te keren moet de hand vaker van de knip gaan. Die gedachte lijkt op een maatregel uit 2010. Toen besloot de overheid om in één klap het spaarloon over de vier voorgaande jaren vrij te geven. Een groot deel van het geld werd echter op de bank geparkeerd.

Directeur bij AWVN Hans van der Steen wijst erop dat een eenmalige uitkering van twee procent over een periode van een jaar hoger is dan de 1,7 procent aan structurele loonsverhoging die nu gemiddeld in cao's wordt afgesproken. Als de jaren die daarna volgen worden meegerekend, is de werknemer echter een stuk nadeliger uit.

Na de verkiezingen zou de Tweede Kamer hier werk van moeten maken. De staatskas loopt inkomsten mis als het geld belastingvrij wordt uitgekerd, maar dat komt voor een deel terug als burgers meer gaan uitgeven, bijvoorbeeld via de btw.